Zelfvertrouwen vergroten oefeningen

In dit blog door psychologie gesteunde oefeningen voor het vergroten van het zelfvertrouwen

Mijn vader vertelde me eens dat er een zekere mate van zelfvertrouwen nodig is om een ​​groot chirurg te zijn. Als je letterlijk levens in handen hebt, moet je er zeker van zijn dat wat je doet de juiste beslissing is – Voortdurend twijfelen is gevaarlijk.

Maar het is onmogelijk om 100% zeker te zijn, 100% van de tijd. Daarom komt een beetje zelfvertrouwen goed van pas.

Verkoop – en wat dat betreft, elke klantgerichte rol – is ongeveer hetzelfde. Succesvolle verkopers moeten meer zelfvertrouwen hebben dan de gemiddelde persoon. Je krijgt dag in dag uit te maken met afwijzing, dus je hebt een dikkere dan gemiddelde huid nodig.

Het is echter moeilijk om uw zelfvertrouwen hoog te houden. Als je de ene zware dag na de andere hebt, hoe houd je dan je energie op peil en begin je elke dag fris?

Gelukkig voor jou, de wetenschap staat aan jouw kant. Probeer de onderstaande lijst met oefeningen die u kunt gebruiken om uw eigen psychologie te ‘hacken’ en uw zelfvertrouwen te vergroten wanneer u dat nodig heeft.

Zelfvertrouwen vergroten oefeningen 1) Doe een ‘power-pose’.

De eerste oefening om het zelfvertrouwen te vergroten heeft betrekking op lichaamstaal. De TED-talk van Amy Cuddy ‘Je lichaamstaal vormt wie je bent’. In haar lezing onthult Cuddy, een sociaal psycholoog en professor aan de Harvard Business School, dat je lichaamstaal kan veranderen hoe je jezelf ziet.

Cuddy voerde een onderzoek uit waarbij proefpersonen werd gevraagd om in high- en low-power poses te staan. Hun niveaus van testosteron en cortisol, hormonen die het vertrouwen en het stressniveau beïnvloeden, werden gemeten voor en na dat ze dat deden.

De groep die krachtige houdingen aannam, zag een toename van 20% in testosteron en een afname van 25% in cortisol na slechts twee minuten in hun houding te hebben gestaan.

Dat betekent dat je lichaamstaal letterlijk je brein kan hacken. Hier zijn vijf krachtige houdingen om uit te proberen de volgende keer dat je een boost nodig hebt:

  • Leun achterover in uw stoel met uw voeten op een tafel, handen achter uw hoofd gevouwen
  • Sta op en leun iets voorover, met beide handen op een tafeloppervlak
  • Ga staan ​​met je benen uit elkaar en handen op je heupen
  • Leun achterover in uw stoel met één enkel gekruist over uw andere knie, handen gevouwen achter uw hoofd
  • Leun achterover in uw stoel met uw benen uit elkaar en leg uw arm over een stoel / rust naast u

Probeer deze oefeningen en poses voor het vergroten van het zelfvertrouwen eens uit. 

Zelfvertrouwen vergroten oefeningen 2) Glimlach.

Oefening 2 voor het vergroten van zelfvertrouwen, glimlachen. Glimlachen is een krachtige manier van communiceren. Mensen kunnen verschillende glimlachen herkennen, zelfs als ze alleen maar naar audio luisteren, en we kunnen ook onderscheid maken tussen echte en valse glimlachen.

Maar zelfs een geforceerde of nepglimlach is goed voor je, volgens de studie “Grin and Bear It” uit 2012 van Psychological Science. In de studie plaatsten onderzoekers eetstokjes in de mond van proefpersonen om een ​​Duchenne (echte) glimlach, standaardglimlach of neutrale uitdrukking te produceren. De proefpersonen in beide lachgroepen hadden een lagere hartslag en waren minder gestrest.

Dus zelfs als u het niet voelt, glimlach – u zult zich er beter door voelen. Een makkelijke oefening om het zelfvertrouwen te vergroten. 

zelfvertrouwen vergroten oefeningen

Zelfvertrouwen vergroten oefeningen 3) Zorg voor een ‘vertrouwensmaatje’.

Dit is geen oefening voor het vergroten van zelfvertrouwen, dit is iets wat u gewoon moet doen. Als u zich somber voelt, kan het helpen om op uw vrienden en familie te steunen. Het is tenslotte fijn om te weten dat mensen er voor u zijn.

Maar de wetenschap suggereert dat sociale steun ook op lange termijn positieve effecten kan hebben. Volgens Psychology Today helpt het hebben van een ondersteunend netwerk mensen om hun stress te beheersen en hun zelfrespect te vergroten. Een onderzoek uit 2013 toonde zelfs aan dat verlegen mensen een lager zelfbeeld hebben dan mensen die meer extravert zijn.

Of het nu een collega op het werk is of een bijzonder vriend, vraag iemand om uw ‘vertrouwensmaatje’ te zijn. Als je een boost nodig hebt, laat ze dan weten dat je hun steun nodig hebt – en doe natuurlijk hetzelfde voor hen. Jouw zelfvertrouwen zal aanzienlijk vergroten door deze methode / oefeningen. 

Zelfvertrouwen vergroten oefeningen 4) Luister naar een krachtig nummer.

Vierde oefening voor het vergroten van zelfvertrouwen is de kracht van muziek. Het is algemeen bekend dat muziek uw productiviteit en energieniveau kan beïnvloeden. Maar volgens een studie uit 2014 in Social Psychological and Personality Science, kan het ook je zelfvertrouwen beïnvloeden.

De onderzoekers testten 31 nummers uit meerdere genres om te zien hoe krachtig onderwerpen voelden voor en na het beluisteren van clips. Binnen de krachtige lijst – met nummers als Queen’s “We Will Rock You” en 2 Unlimited’s stadionklassieker “Get Ready For This” – ontdekten ze dat muziek met een zware bas ervoor zorgde dat luisteraars zich krachtiger voelden; lage basniveaus. Kortom, oefening voor het vergroten van zelfvertrouwen, luister naar krachtige muziek. 

Zelfvertrouwen vergroten, meer oefeningen

Wil je nog meer oefeningen om het zelfvertrouwen te vergroten? Volg dan deze link. 

Cursus zelfvertrouwen

Meer info over de cursus zelfvertrouwen