Zelfvertrouwen ontwikkelen

Zelfvertrouwen ontwikkelen, hoe doe je dat? Welke manieren zijn er hiervoor? We vertellen je hoe je hier zelf mee aan de slag kunt gaan en je krijgt diverse tips in dit artikel. 

Zelfvertrouwen ontwikkelen vanaf 0 

Niemand wordt geboren met onbegrensd zelfvertrouwen. Als iemand ongelooflijk zelfvertrouwen lijkt te hebben, is dat omdat hij of zij er jaren aan heeft gewerkt om te ontwikkelen. Zelfvertrouwen is iets dat je leert ontwikkelen omdat de uitdagende wereld van het bedrijfsleven, en het leven in het algemeen, het kan laten leeglopen.

Een online negatieve beoordeling, een verzoek om terugbetaling van een klant of een platte afwijzing kan ertoe leiden dat ons zelfvertrouwen afneemt en zich negatief gaat ontwikkelen. Goed bedoelende maar soms onvriendelijke opmerkingen van degenen die het dichtst bij ons staan, kunnen ons ook hard raken.

Bovendien hebben we te maken met onze innerlijke criticus of zelftwijfel die ons constant vertelt dat we niet goed genoeg zijn. Wanneer we worden gebombardeerd door zoveel elementen die ons zelfvertrouwen bedreigen, moeten we de leiding nemen om het voor onszelf te ontwikkelen. Hier zijn diverse dingen die u kunt doen om uw zelfvertrouwen verder te ontwikkelen. 

Zelfvertrouwen ontwikkelen 1. Visualiseer jezelf zoals je wilt zijn.

Visualisatie is de techniek om een ​​beeld van jezelf te zien waar je trots op bent, in je eigen geest. Wanneer we worstelen met een laag zelfvertrouwen, hebben we een slechte perceptie van onszelf die vaak onnauwkeurig is. Tip is het visualiseren van een fantastische versie van jezelf, het bereiken van je doelen. Dit zal direct helpen je zelfvertrouwen te ontwikkelen. 

Zelfvertrouwen ontwikkelen 2. Bevestig jezelf.

Advies twee om meer zelfvertrouwen te ontwikkelen heeft betrekking op zelfbevestiging. We hebben de neiging ons te gedragen in overeenstemming met ons eigen zelfbeeld. De truc om blijvende verandering aan te brengen is om te veranderen hoe je jezelf ziet.

Affirmaties zijn positieve en opbeurende uitspraken die we tegen onszelf zeggen. Deze zijn normaal gesproken effectiever als ze hardop gezegd worden, zodat je jezelf het kunt horen zeggen. We hebben de neiging om te geloven wat we onszelf constant vertellen. Als je bijvoorbeeld een hekel hebt aan je fysieke uiterlijk, oefen dan iets dat je over jezelf waardeert of leuk vindt wanneer je de volgende keer in de spiegel kijkt. Het resultaat is een directe verbetering in de ontwikkeling van het zelfvertrouwen. 

Tip> Om je brein je positieve uitspraken sneller te laten accepteren, formuleer je bevestigingen als vragen als: “Waarom ben ik zo goed in deals sluiten?” in plaats van ‘Ik ben zo goed in deals sluiten’. Onze hersenen zijn biologisch verbonden om antwoorden op vragen te zoeken, zonder te analyseren of de vraag geldig is of niet. Door zo positief met jezelf bezig te zijn zal je direct meer zelfvertrouwen gaan ontwikkelen. 

zelfvertrouwen ontwikkelen

Zelfvertrouwen ontwikkelen 3. Doe dingen waar je bang voor bent 

De beste manier om angst te overwinnen is om het frontaal onder ogen te zien. Door iets te doen waar je elke dag bang van wordt, ga je je zelfvertrouwen direct ontwikkelen. Kom dus uit je comfortzone en zie je angsten onder ogen!

Zelfvertrouwen ontwikkelen 4. Vraag je innerlijke criticus.

Zelfvertrouwen kan je ontwikkelen door je innerlijke criticus aan te spreken. 

Sommige van de hardste opmerkingen die we krijgen, komen van onszelf, via de ‘stem van de innerlijke criticus’. Als je worstelt met een laag zelfvertrouwen, is er een mogelijkheid dat je innerlijke criticus overactief en onnauwkeurig is geworden.

Strategieën zoals cognitieve gedragstherapie helpen je om je innerlijke criticus te ondervragen en zoeken naar bewijsmateriaal om de dingen die je innerlijke criticus tegen je zegt te ondersteunen of te ontkennen. Als u bijvoorbeeld denkt dat u een mislukking bent, vraag uzelf dan af: “Welk bewijs is er om de gedachte te ondersteunen dat ik een mislukking ben?” en “Welk bewijs is er dat de gedachte dat ik een mislukking ben niet ondersteunt?”

Tip> Vind kansen om jezelf te feliciteren, complimenteren en belonen, zelfs voor de kleinste successen. Zelfvertrouwen ontwikkelen gaat hand in hand met jezelf belonen en complimenteren. 

Zelfvertrouwen ontwikkelen 6. Zet jezelf in om te winnen.

Te veel mensen zijn ontmoedigd over hun capaciteiten omdat ze zichzelf doelen stellen die te moeilijk zijn om te bereiken. Begin met jezelf kleine doelen te stellen die je gemakkelijk kunt winnen. Bij elk doel wat je behaald zal je meer zelfvertrouwen gaan ontwikkelen. 

Als je eenmaal een stroom van successen hebt opgebouwd waardoor je je goed voelt over jezelf, kun je verder gaan met hardere doelen. Zorg ervoor dat u ook een lijst bijhoudt van al uw prestaties, zowel grote als kleine, om uzelf te herinneren aan de tijden die u goed hebt gedaan. Ook dit heeft een positieve invloed op het ontwikkelen van zelfvertrouwen. 

In plaats van me alleen te concentreren op “to-do” -lijsten, breng ik graag tijd door met nadenken over “did-it” -lijsten. Nadenken over de belangrijkste mijlpalen, projecten en doelen die je hebt bereikt, is een geweldige manier om het vertrouwen in je vaardigheden te vergroten en jezelf verder te ontwikkelen.

Zelfvertrouwen ontwikkelen 7. Help iemand anders.

Door iemand anders te helpen, kunnen we onszelf vaak vergeten en ons dankbaar voelen voor wat we hebben. Het voelt ook goed als je het verschil kunt maken voor iemand anders.

In plaats van je te concentreren op je eigen zwakheden, kun je vrijwilliger mentor worden, een ander helpen of lesgeven, en je zult je zelfvertrouwen automatisch zien ontwikkelen in het proces.

meer zelfvertrouwen ontwikkelen

Zelfvertrouwen ontwikkelen 8. Zorg voor jezelf.

Zelfvertrouwen ontwikkelen hangt af van een combinatie van goede lichamelijke gezondheid, emotionele gezondheid en sociale gezondheid. Het is moeilijk om je goed te voelen over jezelf als je een hekel hebt aan je lichaamsbouw of constant weinig energie hebt.

Maak tijd voor lichaamsbeweging, besteed aandacht aan eet- en slaapgewoonten. Kleed je bovendien zoals jij je wilt voelen. Je hebt het gezegde gehoord dat ‘kleding de man maakt’. Ontwikkel uw zelfvertrouwen door de moeite te nemen om voor uw eigen behoeften te zorgen.

Zelfvertrouwen ontwikkelen 9. Creëer persoonlijke grenzen.

De volgende manier om je zelfvertrouwen te ontwikkelen is door leren nee te zeggen. Leer anderen uw persoonlijke grenzen te respecteren. Volg indien nodig lessen om assertiever te zijn en leer te vragen wat je wilt. Hoe meer controle je hebt over je eigen leven hebt, des te groter zal je zelfvertrouwen zich ontwikkelen..

Meer adviezen / tips voor het ontwikkelen van zelfvertrouwen?

Wil je meer adviezen, tips of manieren voor het ontwikkelen van zelfvertrouwen? Dan raden we aan om aan de slag te gaan met de e-Cursus Blijvend Zelfvertrouwen. Hierin leer je stap voor stap jouw zelfvertrouwen ontwikkelen. Voor vragen kan je altijd mailen naar info@cursuszelfvertrouwenvergroten.nl

Cursus zelfvertrouwen

Meer info over de cursus zelfvertrouwen