Zelfvertrouwen opbouwen

Zelfvertrouwen opbouwen is erg belangrijk. Want de wijze waarop jij naar jezelf kijkt, heeft veel invloed op hoe anderen naar je kijken. Als jij veel zelfvertrouwen hebt, gaan anderen dit ook zien. Mensen krijgen hierdoor vertrouwen in je. Maar hoe doe ik dit, weer zelfvertrouwen opbouwen? In dit blog volgen diverse tips en oefeningen over hoe dit te bereiken.. 

Zelfvertrouwen opbouwen tip 1 (oefeningen) 

De eerste tip om je zelfvertrouwen op te bouwen is het realiseren van de houding die je hebt. Bij een zelfverzekerde houding straal je zelfvertrouwen uit. Hierdoor zal je ook opnieuw zelfvertrouwen gaan opbouwen, oefeningen: 

 • Houd je rug en schouders recht als je loopt en zit
 • Kijk niet naar beneden maar recht vooruit.
 • Loop net iets sneller dan je normaal doet. 

Weer zelfvertrouwen opbouwen tip 2 – Sporten en bewegen

De tweede tip om je zelfvertrouwen op te bouwen heeft betrekking op sporten en bewegen. Dit is niet alleen voor de gezondheid goed, maar ook voor het opbouwen van zelfvertrouwen. 

 • Je spieren worden sterker > een betere houding > zelfvertrouwen
 • Meer energie > zelfvertrouwen
 • Je boekt fysieke overwinningen op jezelf > zelfvertrouwen

Kortom, allerlei voordelen en manieren voor het opbouwen van zelfvertrouwen. Je kan dus echt door middel van diverse oefeningen hiermee aan de slag. 

Zelfvertrouwen opbouwen

Zelfvertrouwen opbouwen tip 3 – Glimlach 

De derde tip is om te glimlachen naar andere mensen. Mensen gaan terug glimlachen naar je. Uit onderzoek is gebleken dat dit ervoor zorgt dat jij je beter gaat voelen en dat je hierdoor weer extra zelfvertrouwen gaat opbouwen.  

Oefening voor het opbouwen van zelfvertrouwen: Ga vandaag is wat meer glimlachen naar mensen, vrienden, familie, in de supermarkt. Je zal echt merken dat dit positief effect op je zal hebben. 

Hoe zelfvertrouwen opbouwen tip 4  – Muziek 

Zelfvertrouwen opbouwen gaat hand in hand met naar muziek luisteren. Dit heeft veel invloed op het onderbewustzijn. 

 • Zet motiverende muziek op je Ipod 
 • Als je jouw zelfvertrouwen een boost wil geven / wil opbouwen, luister dan naar deze nummers.

Zelfvertrouwen opbouwen tip 5 – Inzet belonen 

Tip 5 voor het opbouwen van zelfvertrouwen is het belonen van jouw inzet. Als je hard hebt gewerkt voor iets, is het belangrijk om jezelf hiervoor te belonen. Ook als de resultaten niet helemaal wat je verwacht had. Het gaat erom dat je inzet hebt getoond. Als je dit blijft volhouden, komen de resultaten die je voor ogen hebt vanzelf. Als dit lukt, zal het opbouwen van zelfvertrouwen ook makkelijker worden. 

Hoe zelfvertrouwen opbouwen tip 6 – Jouw prestaties

Oefening: zet eens de volgende zaken op een rijtje:

 • Alle behaalde prestaties in het leven
 • Jouw positieve eigenschappen
 • De barrières die je hebt overwonnen en hoe je dit hebt gedaan 

Maak van deze zaken een document en lees dit eens in de zoveel tijd voor. Wees trots op wat je allemaal hebt behaald in het leven. Als je dit soort zaken gaat waarderen zal het opbouwen van zelfvertrouwen vanzelf gaan. Of je nu op werk, thuis of bij je sport bent. Dit is echt een van de zinvolste oefeningen voor het opbouwen van zelfvertrouwen. Je zal merken dat je echt veel bereikt hebt waar jij je eigenlijk niet bewust van bent. Dingen die voor jou misschien vanzelfsprekend zijn, maar voor anderen weer niet. Door al dit soort zaken eens op te sommen wordt je hier meer bewust van. 

Tip 7 voor het opbouwen van zelfvertrouwen – Kleding

Mooie kleren die lekker zit, dat is belangrijker voor het opbouwen van zelfvertrouwen dan je op voorhand denkt. Geef geld uit een kwalitatieve kleding waar jij je goed bij voelt. Als je iets echt mooi vind, je koopt het en je draagt het. Zal jij je echt beter voelen.

Zelfvertrouwen opbouwen oefeningen

Overige tips zelfvertrouwen opbouwen

Zo zijn er nog tientallen tips voor het opbouwen van zelfvertrouwen. Hieronder een opsomming: 

 • Geeft complimenten aan anderen in plaats van enkel kritiek te uiten. 
 • Omring jezelf met mensen die positief zijn. Wist je dat positiviteit erg besmettelijk is? Mensen die positief in het leven staan kunnen veel beter omgaan met stress. Deze mensen hoeven zich niet beter te voelen ten koste van anderen. Kijk dus eens rond in je vriendenkring. Zijn dit mensen die jou helpen om je beter te voelen? 
 • Durf opnieuw risico’s te nemen. Doe eens iets wat helemaal niet bij jou past. Iets wat niet in je comfortzone past. Als je dit soort dingen doet, zal je direct extra zelfvertrouwen gaan opbouwen. 
 • Het doen van diverse oefeningen. Hierover kan je meer lezen in de slotparagraaf. 

Zelfvertrouwen opbouwen door oefeningen, een cursus of boek 

Wij hebben zelf hele goede ervaringen met het opbouwen van zelfvertrouwen middels de cursus blijvend zelfvertrouwen. Deze e-cursus van 12 weken heeft al duizenden mensen weten te helpen aan een beter leven. In de 12 weken krijg je diverse oefeningen waarin de theorie (zoals enkele van de oefeningen hierboven), wordt gekoppeld aan praktijkopdrachten. Hierbij een kortingslink voor deze cursus om je zelfvertrouwen op te bouwen.

Om je nog 1 ding mee te geven. Zelfvertrouwen opbouwen is echt mogelijk. Als jij dit wil en hiervoor inzet en actie wil ondernemen, gaat dit gebeuren. Hulpmiddelen hiervoor  zijn  de gegeven  oefeningen  of een aanvullende cursus.       Cursus zelfvertrouwen

Meer info over de cursus zelfvertrouwen