Wat is zelfvertrouwen? Dit is het gevoel van eigenwaarde. In letterlijke zin betekent dit het vertrouwen wat een persoon in zichzelf heeft in wat die kan of hoe die is.
In het vervolg van dit blog gaan we dieper in op ‘Wat is zelfvertrouwen’, door te kijken naar het woordenboek, de wetenschap en de psychologie.
Wat is zelfvertrouwen volgens het woordenboek?
Wat is zelfvertrouwen volgens het woordenboek ? Er zijn meerdere manieren om zelfvertrouwen uit te leggen die in het woordenboek staan, namelijk:
– Allure
– Doortastendheid
– Aplomb
– Stelligheid
– Een sterk ego
– Vastberadenheid
– Het vertrouwen in de eigen waarde
– Zelfverzekerdheid
– Zekerheid
Al deze termen lijken een beetje op elkaar en hebben dezelfde gemene deler. Het gevoel dat je niemand anders nodig hebt om te bereiken wat je wil. Het vertrouwen op de eigen mogelijkheden / geloof in jezelf hebben.
Wat is zelfvertrouwen binnen de psychologie?
Wat is zelfvertrouwen binnen de psychologie? Dit is een belangrijk begrip binnen de psychologie. Het zegt een hoop over hoe iemand functioneert. Iemand met weinig zelfvertrouwen heeft minder zekerheid in zijn leven en heeft moeite met zichzelf te presenteren binnen groepen. Voor het goed functioneren van iemand is een positief zelfbeeld en zelfvertrouwen erg belangrijk. Met te weinig zelfvertrouwen kan iemand zich niet volledig ontplooien. Te veel zelfvertrouwen kan er juist weer toe leiden dat iemand in situaties terecht gaat komen die hij of zij niet aankan. Problemen met het zelfvertrouwen kunnen leiden tot een aandoening van psychische aard.
Wat is zelfvertrouwen binnen de wetenschap?
Wat is zelfvertrouwen binnen de wetenschap? In de wetenschap hebben ze moeite om te definiëren wat zelfvertrouwen precies is. Zo zijn er verschillende definities van wetenschap en spreken onderzoeksresultaten elkaar vaak tegen. Het ene onderzoek concludeert dat zelfvertrouwen ons helpt om beter te presteren. En andere onderzoeken spreken dit juist weer tegen. Daar was dan de concusie dat de prestaties minder werden door zelfvertrouwen.
Wat is zelfvertrouwen?
Zo zie je dat er op verschillende fronten een andere uitleg wordt gegeven aan het begrip , wat is zelfvertrouwen. Maar of je nu het woordenboek opent, met een psycholoog gaat praten of wetenschappelijke boeken gaat lezen, uiteindelijk heeft iedereen een bepaald gevoel bij wat zelfvertrouwen is en weten we zelf ook wel wat dit is.
Wat is het toppunt van zelfvertrouwen?
Het mooie van zelfvertrouwen is dat je dit ook in zeker zin kunt trainen. Je kan dit vergroten door middel van oefeningen. Hierover lees je meer op de pagina over het vergroten van het zelfvertrouwen. Door het ontwikkelen van zelfvertrouwen kan je uiteindelijk op een toppunt van zelfvertrouwen terecht komen. Dit is het punt waarop je het meeste zelfvertrouwen hebt en waarop je volgende diverse onderzoeken het meeste aankan en het lekkerst in je vel zit.
Wat is zelfvertrouwen, je hebt het antwoord gekregen. We hebben gekeken naar het woordenboek, de wetenschap, psychologie en je bent erachter gekomen dat je op een toppunt terecht kan komen.