Zelfvertrouwen terug krijgen

Je zelfvertrouwen terug krijgen na een tegenslag, hoe doe je dit? Lees er alles over in dit blog. 

Hoe omgaan met tegenslagen 

Tegenslagen horen bij het leven. Als het leven jou tegenslagen geeft, is het soms verleidelijk om niks te doen. De uitdaging is om weer op te staan na een val. Een tegenslag is een nieuwe mogelijkheid om sterker te worden en je zelfvertrouwen terug te krijgen. 

Je zelfvertrouwen terug krijgen door tegenslagen te accepteren.

Eerste stap in het terug krijgen van je zelfvertrouwen is het accepteren van tegenslagen. Het is erg makkelijk om slecht tegen je verlies te kunnen wanneer je verlies geleden hebt. In plaats van in dit verlies te vallen is het zaak je erop te richten en het te accepteren. 

Als je met dit soort zaken slecht omgaat, zal je zelfvertrouwen alleen maar minder worden en krijg je dit niet zomaar terug. Als je op een elegante manier met dit soort situaties om leert gaan, zal je hier alleen maar sterker van worden waardoor je zelfvertrouwen terug gaat krijgen en er sterker uitkomt dan dat je erin ging. 

Hoe je zelfvertrouwen terug krijgen? Nooit gaan wijzen

Tweede  om rekening mee te houden bij de vraag, hoe je zelfvertrouwen terug krijgen is het vermijden van vingerwijzen. Als jij mensen beschuldigd is dit een teken dat je er slecht mee omgaat. Je bent dan niet in staat om je verantwoordelijkheid te accepteren. Als iets niet gaat zoals je wilt, is het niet gepast om de fout bij anderen te leggen. Als je anderen hiervan de schuld gaat geven, zal dit alleen jou kwetsen. 

Waarom? Zo zal je jouw eigen rol verkleinen in een situatie (als je iemand gaat beschuldigen). Je wijst naar iemand zonder zelf verantwoordelijkheid te nemen voor jouw gemaakte fouten. Erken dat mensen fouten maken en leer van je fouten. Als jij dit accepteert, zal je sneller je zelfvertrouwen terug gaan krijgen. 

Zelfvertrouwen terug krijgen

Verzorg jezelf goed om je zelfvertrouwen terug te krijgen

Behandel je lichaam altijd goed. Als mensen zich slecht voelen over zichzelf of de situatie van leven, gaan ze sneller hun gezondheid en welzijn verwaarlozen. Hierdoor krijg je zelfvertrouwen een klap. Eet goed, beweeg regelmatig, draag leuke kleren, slaap elke nacht minimaal 7 uur. Dit zijn allemaal zaken die helpen om je beter te voelen en je zelfvertrouwen terug te krijgen. 

Je zelfvertrouwen terug krijgen en leren van anderen

Je zelfvertrouwen terug krijgen door te leren van anderen kan uitkomst bieden. Observeer anderen en leer van ze. Kijk naar hoe andere mensen een prestatie leverden in een soortgelijke situatie. Hierdoor kan je zelf leren en groeien. 

Mislukking

Wat betekent mislukking voor jou? In welk hokje heb je mislukking geplaatst. Is dit iets waar jij je voor moet schamen? Is dit iets wat bij het leven hoort? Is dit iets waar jij van groeit of juist zelfvertrouwen door verliest? Schrijf eens op wat mislukking voor jou inhoudt en hoe je hiermee omgaat. Door dit helder te krijgen kan je makkelijker bepalen of dit van invloed is op je zelfvertrouwen en hoe je dit vervolgens kunt terug krijgen. 

Begeleiding om je zelfvertrouwen terug te krijgen

Als jij serieus aan je zelfvertrouwen wil gaan werken / dit terug wil krijgen, is goede begeleiding key. Wij raden daarom de volgende cursus aanBlijvend Zelfvertrouwen. Deze cursus richt zich op de volgende onderdelen:

  • Hoe je minder afhankelijk gaat worden van andere mensen. Focus op jezelf en waar je 100% controle over hebt. Je zal zien dat als je dit doet je snel zelfvertrouwen terug zal krijgen. 
  • Vertrouwen op eigen gevoel. Het is zo belangrijk om naar jezelf te kunnen luisteren en jouw gevoelens te omarmen.
  • Stoppen met zelfkritiek en twijfel. Nooit aan jezelf twijfelen en niet te kritisch of streng voor jezelf zijn. Dat leer je in dit onderdeel van de cursus. 
  • Minder perfectionistisch zijn. Fouten maken mag. We zijn ten slotte allemaal maar mensen. Perfectionisme heeft een aantal vervelende valkuilen. 

De training is gemaakt door Frank De Moei, trainer en coach in het terug krijgen zelfvertrouwen. Lees hier meer over de training en ga zelf aan de slag. 

Cursus zelfvertrouwen

Meer info over de cursus zelfvertrouwen