Werken aan zelfvertrouwen

Werken aan het zelfvertrouwen is iets dat eigenlijk altijd al bestaan heeft. Velen van ons erkennen de waarde van het verbeteren van ons gevoel van zelfvertrouwen. Als ons gevoel van zelfvertrouwen hoger is, voelen we ons niet alleen beter over onszelf, maar zijn we ook veerkrachtiger. Hersenscan studies tonen aan dat wanneer onze zelfvertrouwen hoger is, we waarschijnlijk veel voorkomende emotionele wonden zoals afwijzing en falen als minder pijnlijk ervaren en er sneller van terug stuiteren. Wanneer ons gevoel van zelfvertrouwen hoger is, zijn we ook minder kwetsbaar voor angst; we laten minder cortisol los in onze bloedbaan wanneer we onder stress staan, en het is minder waarschijnlijk dat we in ons systeem blijven hangen.

Maar hoe geweldig het ook is om een hoger gevoel van zelfvertrouwen te hebben, het blijkt dat het werken aan het zelfvertrouwen geen gemakkelijke taak is. Ondanks de eindeloze reeks artikelen, programma’s en producten die beloven ons gevoel van zelfvertrouwen te verbeteren, is de realiteit dat veel van hen niet werken en dat sommige ons zelfs een slechter gevoel geven.

Dat gezegd hebbende, is het zeker mogelijk om aan ons zelfvertrouwen te werken als we het op de juiste manier doen. Hier zijn vijf manieren om aan je zelfvertrouwen te werken als die laag is:

Werken aan zelfvertrouwen 1 – Gebruik positieve bevestigingen correct

Positieve affirmaties zoals “Ik ga een groot succes worden!” zijn zeer populair, maar ze hebben een kritiek probleem – ze hebben de neiging om mensen met een laag zelfvertrouwen zich slechter te laten voelen over zichzelf. Waarom? Omdat wanneer onze zelfvertrouwen laag is, dergelijke verklaringen gewoonweg te veel in strijd zijn met onze bestaande overtuigingen. Ironisch genoeg werken positieve bevestigingen wel degelijk voor een deel van de mensen – degenen wier gevoel van zelfvertrouwen al hoog is. Om ervoor te zorgen dat affirmaties werken als je zelfvertrouwen achterblijft, moet je ze aanpassen om ze geloofwaardiger te maken. Verander bijvoorbeeld “Ik ga een groot succes worden!” in “Ik ga doorzetten tot ik slaag!”.

werken aan zelfvertrouwen

Werken aan zelfvertrouwen 2 – Identificeer je competenties en ontwikkel ze

Wanneer je aan je zelfvertrouwen wilt werken is het belangrijk dat je je competenties weet. Zelfvertrouwen wordt opgebouwd door het tonen van echte bekwaamheid en prestatie op gebieden in ons leven die voor ons van belang zijn. Als je er trots op bent dat je een goede kok bent, geef dan meer feestjes. Als je een goede loper bent, meld je dan aan voor wedstrijden en train voor hen. Kortom, zoek je kerncompetenties uit en vind kansen en carrières die deze accentueren. Wanneer je dit artikel leest omdat je kind niet veel zelfvertrouwen heeft kan je deze oefening ook toepassen op je kind. Snel naar de volgende manier om te werken aan je zelfvertrouwen. 

Werken aan zelfvertrouwen 3 – Leer complimenten te accepteren

Een van de lastigste aspecten van het werken aan je zelfvertrouwen en je zelfbeeld is dat wanneer we ons slecht voelen over onszelf, we de neiging hebben om meer weerstand te bieden aan complimenten – ook al is dat wanneer we ze het meest nodig hebben. Dus, als oefening, stel jezelf ten doel om complimenten te tolereren als je ze ontvangt, zelfs als ze je ongemakkelijk maken (en dat zal ook gebeuren). Dit kan je ook je kind aanleren wanneer je het gevoel hebt dat je kind niet goed kan omgaan met complimenten. De beste manier om de reflexieve reacties van het wegslaan van complimenten te vermijden, is om een eenvoudige set reacties voor te bereiden en jezelf te trainen om ze automatisch te gebruiken wanneer je goede feedback krijgt (bijvoorbeeld “Dank je wel” of “Hoe aardig van je om te zeggen”). Na verloop van tijd zal de impuls om complimenten te ontkennen of af te wijzen vervagen – wat ook een mooie indicatie is dat je gevoel van zelfvertrouwen sterker wordt. Dit is een van de makkelijkste manieren om te werken aan je zelfvertrouwen. 

Werken aan zelfvertrouwen 4 – Elimineer zelfkritiek en introduceer zelfmedelijden.

Helaas is het zo dat wanneer ons gevoel van zelfvertrouwen en ons zelfbeeld laag is, we het waarschijnlijk nog verder zullen beschadigen tijdens het werken aan het zelfvertrouwen door zelfkritisch te zijn. Omdat ons doel is om onze zelfvertrouwen te vergroten en ons zelfbeeld positiever te krijgen, moeten we als oefening zelfkritiek (die bijna altijd volledig nutteloos is, ook al voelt het dwingend aan) vervangen door zelfmedelijden. Specifiek, wanneer je zelfkritische innerlijke monoloog begint, vraag jezelf dan af wat je zou zeggen tegen een dierbare vriend als hij of zij zich in jouw situatie bevond (we hebben de neiging om veel meer medeleven te hebben met vrienden dan met onszelf) en richt die opmerkingen op jezelf. Door dit te doen, vermijd je dat je je zelfvertrouwen verder beschadigt met kritische gedachten, en help je die op te bouwen. Dit is  echt werken aan zelfvertrouwen vanaf de basis. 

Werken aan zelfvertrouwen 5 – Bevestig je echte waarde

De volgende oefening om te werken aan zelfvertrouwen is gedemonstreerd om je gevoel van zelfvertrouwen te doen herleven nadat het een klap heeft gehad: Maak een lijst van kwaliteiten die je hebt die betekenisvol zijn in de specifieke context. Bijvoorbeeld, als je afgewezen bent door je date, maak een lijst van kwaliteiten die je een goed relatievooruitzicht geven (bijvoorbeeld, loyaal of emotioneel beschikbaar zijn); als je geen promotie op het werk hebt gekregen, maak een lijst van kwaliteiten die je een waardevolle werknemer maken (je hebt een sterke werkethiek of bent verantwoordelijk). Kies dan een van de items op je lijst en schrijf een kort essay (een tot twee alinea’s) over waarom de kwaliteit waardevol is en waarschijnlijk door andere mensen in de toekomst zal worden gewaardeerd. Doe de oefening elke dag gedurende een week of wanneer je een boost nodig hebt voor je zelfvertrouwen.

Het komt erop neer dat het werken aan je zelfvertrouwen een beetje werk vereist, omdat het gaat om het ontwikkelen en onderhouden van gezondere emotionele gewoontes, maar als je dit op de juiste manier doet, levert dit een groot emotioneel en psychologisch rendement op je investering op.

Meer leren over werken aan zelfvertrouwen?

Wil je meer weten over het werken aan zelfvertrouwen en hoe je steviger in je schoenen kan staan, bekijk dan eens deze cursus door op deze link te klikken.

Cursus zelfvertrouwen

Meer info over de cursus zelfvertrouwen