Zelfvertrouwen opkrikken

Hoe kun je jouw zelfvertrouwen opkrikken? Lees er meer over in dit artikel!

Zelfvertrouwen en eigenwaarde opkrikken

Om jouw zelfvertrouwen op te krikken is het zaak om de waarde die jij aan jezelf geeft te vergroten. Ga de strijd aan met het ‘stemmetje’ in je hoofd. Deze zegt tegen jou dat het je ‘nooit’ gaat lukken en dat je het ‘alweer’ verpest hebt. Dit lijkt op voorhand een moeilijke strijd, toch zijn er enkele bewezen methodes en oefeningen die kunnen helpen met het opkrikken van het zelfvertrouwen. Hoe je hiermee aan de slag kan gaan lees je in het vervolg van dit blog. 

Oefeningen om je zelfvertrouwen op te krikken

Het opkrikken van je zelfvertrouwen doe je even niet in 1 weekend. Dit is een continu proces waar je veel aandacht en tijd aan moet besteden. Als je hulp in kan schakelen van een goede vriendin of vriend, zal dat zeker helpen. Mocht dit niet werken kan je altijd professionele hulp zoeken. 

zelfvertrouwen opkrikken

Zelfvertrouwen opkrikken oefening 1

De eerste stap om je zelfvertrouwen op te krikken is luisteren naar jezelf. Wat zeg jij precies tegen jezelf als je vertrouwen onder nulpunt ligt? Schrijf dit eens op papier op, zo kan je het tastbaar maken. Kijk vervolgens zo objectief mogelijk naar wat er staat. Is dit de waarheid of denk je zelf dat dit waar is? 

Achterhaal wat er achter de opgeschreven zinnen ligt. Waar komen deze gedachten vandaan. Heeft iemand dit ooit tegen jou gezegd of roep je dit over jezelf uit? 

Hoe zelfvertrouwen opkrikken –  Oefening 2

Hoe zelfvertrouwen opkrikken? Dit gaat hand in hand met naar jezelf luisteren op momenten dat je het wel goed doet. Schrijf deze woorden ook op en geniet van deze gevoelens. Dit kunnen ook kleine dingetjes zijn. Belangrijk dat je ze opmerkt en opschrijft. 

Zelfvertrouwen opkrikken oefening 3 – Kwaliteiten

Zelfvertrouwen opkrikken stap 3 is het maken van een lijst met alles waar jij goed in bent. Kan jij goed koken? Kan je goed ordenen? Kan jij mensen goed helpen? Schrijf alles op wat je kan bedenken. Focus jezelf op de dingen die je wel kunt in plaats van de zaken die je niet kan of niet hebt. 

Zo zijn er nog tientallen oefeningen die je kunt toepassen om je zelfvertrouwen op te krikken. 

opkrikken zelfvertrouwen

Begeleiding

Als je serieus je zelfvertrouwen wil gaan opkrikken, is begeleiding erg belangrijk. Wij zijn fan van de cursus Blijvend Zelfvertrouwen. Deze cursus focust zich op:

  • Opkrikken zelfvertrouwen
  • Minder afhankelijk zijn van andere mensen
  • Meer op eigen gevoel vertrouwen
  • Stoppen met kritiek naar jezelf en twijfel 
  • Minder perfectionistisch zijn 

Deze cursus is ontwikkeld door Frank De Moei. Hij is zelf coach en trainer in de expertise zelfvertrouwen opkrikken. Lees hier meer over de cursus

Cursus zelfvertrouwen

Meer info over de cursus zelfvertrouwen