Zelfvertrouwen boosten met gesprekstechnieken

Altijd al je communicatieve skills willen verbeteren? Nieuwsgierig hoe je met de juiste gesprekstechnieken meer uit je gesprekspartner kan halen? Dan is het een goed idee om jouw gesprekstechnieken een boost te geven! Door hiermee aan de slag te gaan zorg je automatisch voor een hoger zelfvertrouwen. Daarvoor heb ik in deze blog een aantal gesprekstechnieken uitgelicht.

Actief luisteren

Luisteren is de beste stap naar een betere communicatie. Door actief te luisteren is het makkelijker om in te haken op de onderwerpen/aspecten die jouw gesprekspartner aan jou vertelt. Ook laat het betrokkenheid, interesse en andere voordelen zien aan jouw gesprekspartner wat de interesse en sfeer in het gesprek beter maakt.

Reflecteren

Door te reflecteren op het gene wat jouw gesprekspartner tegen jou zegt kan je de emotionele lading meenemen en krijgt het gesprek een gevoel van begrip. Dit maakt het fijn voor jouw gesprekspartner. Vooral bij serieuze gesprekken over emotie, stress of andere negatieve gevoelens kan dit een fijne lading meegeven.

Bewustwording van eigen kwaliteiten

Door gesprekstechnieken te leren krijg je goed inzicht over je eigen kwaliteiten. Ook het effect op jouw kwaliteiten komen terug in het gesprek. Dit is voornamelijk makkelijk te leren onder professionele begeleiding van een cursus gesprekstechnieken.

Vragen stellen

Dit is natuurlijk voor de hand liggend voor een goed gesprek, alleen vergeten veel mensen toch vaak vragen te stellen. Hierdoor krijgt de gesprekspartner ook meer het gevoel zich te uiten waardoor zij zich meer op hun gemak gaan voelen. Dit is voordelig voor de rest van het gesprek. Hoe meer gemak, hoe meer eruit komt.

IJsberg-theorie

Bij deze techniek wordt uitgelegd hoe concreet waarneembaar gedrag boven op het wateroppervlak ligt (voor iedereen dus zichtbaar). Hoe komt gedrag boven het wateroppervlak tot stand en wat zijn vaak de drijfveren hiervan. In de meeste gevalleen zijn er ook drijfveren onder het wateroppervlak die voor mensen dus niet direct waarneembaar zijn. Met deze theorie onder te knie te krijgen is het mogelijk hier snel achter te komen. Natuurlijk is dit het makkelijkst als je begeleiding krijgt van een professional.

Cursus gesprekstechnieken

Meer leren over allerlei gesprekstechnieken onder professionele begeleiding? Dan is het zeker geen gek idee om eens te kijken naar een goede cursus gesprekstechnieken. Hiermee krijg je de technieken makkelijker onder de knie en kan je ze snel uitvoeren in de praktijk. Ga met je communicatieve vaardigheden aan de slag en boost je zelfvertrouwen!

www.learnit.nl