Onbewezen ideetjes

Alternatieve geneeswijzen, alles wat claimt te helpen als medicijn, maar eigenlijk wetenschappelijk nooit bewezen is. Denk aan dingen als microdosing, of allerlei natuurmedicijnen. Dit zijn vaak de dingen die mensen die niet in gewone medicijnen geloven gebruiken. Of het helpt of niet dat maakt eigenlijk niet zo veel uit, het gaat erom dat je erin gelooft. En hoewel de titel van dit artikel misschien wat negatief is, zit er nog best wat okees achter die theorie.

Schaadt het niet als het niet baat?

Dingen kunnen prima niet helpen en alsnog schade aandoen, maar als een middel getest is door de voedsel en waren autoriteit, dan kan je er redelijk van uit gaan dat het veilig is. Dat het veilig is, maar dus nog niet dat het helpt. De microdosage psilocybine zal je als je het gewoon kan kopen op de Nederlandse markt legaal, dus waarschijnlijk niet veel schade kunnen doen, maar dat betekent nog niet dat het ook echt helpt natuurlijk. Maar let daar dus op bij het kopen van dit soort producten, dat dat wat je koopt gewoon gekeurd is enzo en niet ergens van iemands stoffige zolder is geplukt zomaar.

Placebo effecten

Ook al is iets niet bewezen effectief en is het misschien zelfs bewezen ineffectief, dan kan het nog altijd helpen. Er kan namelijk nog altijd sprake zijn van een placebo effect. Ofwel, als je er maar in gelooft dan werkt het. Als je gelooft dat het werkt, dan gaat je lichaam soms zo reageren op het middel alsof het aanslaat en helpt tegen de ziekte waar je aan lijdt of iets in die trant. Sterker nog: je hoeft niet eens te geloven dat het werkt voor een placebo effect. Je kan prima niet in de werkzaamheid geloven en alsnog een placebo effect krijgen.

Verkopen als medicijn?

Alsnog geeft dit de moeilijke vraag, moet het wel toegestaan om niet bewezen geneesmiddelen te verkopen als geneesmiddel? Voorstanders zullen zeggen dat ze kunnen helpen en dat ze daarom best zo verkocht mogen worden. Tegenstanders zullen zeggen dat het niet eerlijk is richting een klant om het zo neer te zetten, terwijl de werking niet bewezen is. Zelfs dokters geven zo nu en dan placebo’s aan hun klanten, omdat het medische nut volgens hen dus is bewezen. Maar hierbij moet wel vermeld worden dat er ook dokters zijn die hier sterk op tegen zijn en dit dus nooit zouden doen.